nationaal register webarchieven

Suggesties voor archivering

Als gebruiker van het register kunt u hier websites achterlaten die volgens u van historisch belang zijn. Is er bijvoorbeeld een website waarvan u weet dat deze binnenkort offline gaat? Of is er iets bijzonders gebeurd waardoor de inhoud van een website (tijdelijk) belangrijke historische informatie bevat? Laat het ons weten in onderstaand formulier en de deelnemende archieven aan het webregister zullen proberen deze website op te nemen in hun archief.

website
motivatie
status
https://www.blijfovereind.nl/
"BLIJF OVEREIND: gratis coachgesprek om jou te helpen overeind te blijven." Blijfovereind is een platform waar iedereen een gratis gesprek met een coach kan boeken. Je kan bij ons terecht met jouw verhaal en al jouw vragen over dat wat jij in deze tijd als lastig ervaart en hoe je daar mee om kunt gaan. Wij coachen je om overeind te blijven.

https://www.covidinnovations.com/
Website die wereldwijd innovaties in verschillende velden verzamelt, allemaal door of in het teken van corona. Van Nederlandse makelij, door het Amsterdamse bedrijf TrendWatching. Hoewel internationaal georiënteerd, is het initiatief van Nederlandse bodem.

https://www.philadelphia.nl/hallothuis
Dagelijkse eigenen producties/ uitzendingen van grote zorginsteling

https://decorrespondent.nl/11037/corona-in-context-een-gids-die-je-helpt-de-pandemie-te-begrijpen
Corona gids van journalistiek platform De Correspondent; geldt als hub naar alle corona-gerelateerde content die door De Correspondent zelf voortbrengt en naar bronnen die zij zelf tegenkomen en gebruiken.

https://coronacollectie.nl/
Coronacollectie.nl is een initiatief van designstudio VISSCH+STAM waarop zij de algemene oproep doen aan Nederlanders om verhalen, afbeeldingen, objecten etc aan te melden om als erfgoed voor later te bewaren.

https://nlcovid-19-esrinl-content.hub.arcgis.com/
Esri is een bedrijf in de GIS-technologie. In de strijd tegen het virus stellen zij dagelijks digitale kaarten en analyses ter beschikking in hun NL Covid19 Hub

https://sudwestfryslan.nl/nieuws/informatie-coronavirus/
Op deze pagina van de website van de gemeente Súdwest-Fryslân staat alle informatie over de Coronacrisis en tips en maatregelen die de gemeente aan de inwoners van de gemeente geeft.

https://www.rkcvoorelkaar.nl/
Mooi voorbeeld van een lokale website als podium voor burgerinitiatieven om waar het kan te helpen in de coronacrisis

https://www.willem3.nl/
Op 5 maart verschijnt de eerste boodschap over het Coronavirus op de site, gevolgd door de afgelasting van de Heineken vierkamp en de Head of the River, de eerste twee grote roei evenementen van het seizoen. Dan volgt de sluiting van de sociëteit en later ook de loodsen, zodat er niet meer geroeid kan worden. Deze maatregelen, genomen in overeenstemming met de richtlijnen van het RIVM hebben een enorm impact op het leven in Amsterdam. Normaal is de Amstel vol met roeiers. In de ochtend en de avond trainen de wedstrijdploegen, coaches fietsen langs de kant mee, of racen er achteraan in een coach-bootje. Overdag is het roeien meer recreatief van aard. De Amstel blijft nu helemaal leeg. Het is een vreemd gezicht. Willem III is opgericht in 1882. Met ca. 900 leden is het ook een grote vereniging; veel jeugd, maar ook veel ouderen en zelfs hoog-bejaarden, die nog steeds roeien, althans, tot voor kort. De vereniging heeft daarmee een belangrijke sociale functie. Eén maal per week (en 2 x in de zomer) wordt er gekookt, en ook in de week-enden zit de sociëteit vol. De voorzitter meldt op de website dat jonge leden zich aanbieden ’iets te doen voor de ouderen onder ons en er wordt gebeld naar elkaar. Er is nu een heus idee om een digitale woensdagavond op te gaan zetten en om fit-blijf-ideeën uit te wisselen.’

https://app.1848.nl/
Het politieke platform 1848.nl is een politieke nieuwsfeed, waarbij jij als journalist, belangenbehartiger, woordvoerder, beleidsmedewerker, politicus of politiek geïnteresseerde burger direct op de hoogte bent van de ontwikkelingen op het Binnenhof en makkelijk politieke documenten kunt terugzoeken.

https://simtimacy.com/
Nieuw online "proeftuin" waarin wordt geëxperimenteerd met gesimuleerd menselijk contact, zoals digitaal handenschudden en virtueel op een terrasje zitten. Uit de koker van 'creative coder' Hay Kranen.

https://zaansepapiergeschiedenis.nl/
Deze website geeft een overzicht van de papierhistorische objecten (erfgoed) en documenten van Zaanse papierbedrijven in de verschillende musea en archieven, verenigingen en overige collecties, in het bijzonder in de Zaanstreek en de Provincie Noord-Holland.