nationaal register webarchieven

Over het register

Het Nationaal Register Webarchieven is een overzicht van welke websites in Nederland op welke plek, sinds wanneer, waarom, hoe en hoe vaak worden gearchiveerd.

In het register kun je op verschillende manieren zoeken en filteren. Bovendien kun je de opgevraagde informatie uit het register exporteren naar een csv-file.

Beheerders van webarchieven kunnen zelf de data naar het systeem uploaden. Dit kan handmatig maar ook in bulk, door gebruik te maken van de importfunctie en het voorbeeldbestand.

Zoeken en filteren
In het register kun je op meerdere manieren zoeken en filteren. De resultaten kunnen worden gefilterd op de velden waar dropdownmenu’s voor bestaan, namelijk ‘archieforganisatie’, ‘archiveringstool’ en ‘archieftoegang’. Op de andere velden kan vrije tekst gezocht worden.

Importeren
Als ingelogde gebruiker kun je op twee manieren nieuwe metadata over gearchiveerde websites toevoegen aan het register. Dit kan handmatig een voor een door op de knop ‘nieuwe website’ te klikken. Hierna kom je op een pagina waar je een formulier voor de gearchiveerde website moet invullen (de velden met een asterisk zijn verplichte velden).

Je kunt ook metadata in bulk importeren via de pagina achter de knop ‘importeer’. Het in bulk importeren van metadata kan door gebruik te maken van het voorbeeldbestand onderaan de pagina. Een korte uitleg over de metadatavelden staat op de pagina, of bij de FAQ.

Het kan gebeuren dat een website per ongeluk twee keer in de lijst met metadata voorkomt. Selecteer daarom voorafgaand aan de import wat je met de dubbelingen wilt doen: ‘overslaan’, ‘controleren’ of ‘bijwerken’.

Exporteren
Met de knop ‘exporteren’ kun je bepaalde data uit het register exporteren naar een csv-bestand. In het geëxporteerde bestand komt de data te staan die zichtbaar is in de huidige selectie of filter. Als je bijvoorbeeld hebt gefilterd om alleen de websites te zien die online beschikbaar zijn, dan wordt alleen de metadata van die gearchiveerde websites geëxporteerd.

API
Voor grotere webarchieven, of leveranciers die meerdere webarchieven bedienen, is er de mogelijkheid via een API de data van de relevante collecties op het register bij te werken. Voor meer informatie hierover kun je contact met ons opnemen via het contactformulier. Wij zullen je in contact brengen met de relevante persoon.